Spaga la profesori

februarie 07, 2008
Pentru o notă de trecere, unii profesori cer de la elevi sau părinţi... mici atenţii. Nu mai e un secret pentru nimeni, se întâmplă în multe şcoli din România. Două cazuri concrete au fost înregistrate la Giurgiu. La sfârşitul lunii trecute, doi profesori de liceu au fost puşi sub acuzare pentru că ar fi luat bunuri şi bani de la elevi, ca să nu-i lase repetenţi.

În doar 48 de ore, doi dascăli din Giurgiu au fost prinşi în flagrant de poliţişti în timp ce luau şpagă de la elevi ca să le încheie situaţia şcolară pe semestrul I. Poliţiştii aveau informaţia că profesorul de psihologie şi filosofie Florea Stan obişnuieşte să primească "atenţii" de la elevi. Aşa că au marcat câteva cartuşe de ţigări, iar când au ajuns la profesor acasă s-au dus direct la ele. În locuinţa acestuia, oamenii legii au descoperit un "mic" depozit cu: 74 de sticle cu whisky şi coniac, 28 de kilograme de cafea şi 124 de cartuşe cu ţigări.

Acesta este preţul pe care mai mulţi liceeni din Giurgiu l-au plătit ca să treacă primul semestru din acest an şcolar. La nici o zi după ce profesorul de filosofie a fost prins de poliţişti, o altă profesoară, şefa Catedrei de limbi străine de la Liceul "Nicolae Cartojan", Irina Rădulescu, a ajuns şi ea în arestul poliţiei. Motivul: 300 de lei şpagă pentru câteva medii încheiate la clasa a IX-a.

Şpaga nu se limitează doar la învăţământul preuniversitar. Potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Soros, mai mult de jumătate dintre studenţi recunosc că dau bani sau cadouri profesorilor pentru o notă mai mare sau pentru a trece un examen. Un profesor din trei recunoaşte că există studenţi care dau o mică şpagă profesorilor, însă doar 7% dintre aceştia spun că au acceptat "atenţiile" studenţilor.
Sursa:Realitatea

1 comentarii:

  • Adrian

    Nu neg ca profesorii ar fi vinovati... dar o parte din vina o au si copii care accepta sa dea aceste "atentii". Eu in 12 ani de invatamant nu am intalnit astfel de cazuri.